het Friese land

het Friese land
mooi en weids

1 apr. 2012

STUBB en de Roemeense zigeunerbedelaars

We hebben het deze week al gehad over Wilders en zijn meldpunt. Hier in Finland willen de basisfinnen uit monde van Jussi Halla-Aho ook graag vreemdelingen zoveel mogelijk uit het land weren. Stuur die irriterende zigeuner-bedelaars terug naar huis! Het is inderdaad een raar gevoel dat je krijgt, als er op allerhand plaatsen in Helsinki en ook wel op andere plaatsen bedelaars urenlang op de vaak koude en natte grond zitten, die heel gewoon om geld bedelen, omdat ze zo arm zijn. Daarom zijn ze naar Finland gekomen, omdat ze in hun land nauwelijks rond kunnen komen en ze binnen Europa vrij rondreizen kunnen. Waarom zulk bedelen niet verbieden, omdat het bijvoorbeeld een manier van geldverdienen is, die helemaal niet bij de Finse levensstijl past, vindt Ben Zyskowickz van de conservatieve (regerings)partij. Minister Stubb gaf als antwoord in het parlement, dat het bedelaarsprobleem en de armoede twee zaken zijn, en dat het vrij bewegen binnen de EU niet zonder meer met dit probleem te maken heeft, dus echt niet de reden ervan is. Accoord, zeggen veel leden van de oppositie tegen de regering, die dit probleem duldt en tot nu toe weinig ingrijpt, als het vrij bewegen binnen de EU de reden niet is, welke reden steekt er dan achter? 
Hier hebben we van de minister nog geen antwoord gekregen, maar de inderdaad nijpende armoede in het thuisland en de moeilijke situatie van deze bevolkingsgroep moeten er toch wel mee samenhangen, of ...? Het probleem thuis aanpakken is wellicht een mogelijke oplossing, maar dat helpt de mensen van dit moment niet hun geldproblemen nu op te lossen. En zo als bedelaars op straat irriteren ze alleen maar veel mensen, is dat niet ook wat? 
Ik hoorde overigens vanuit Nederland hetzelfde geluid op een ander terrein: het geld voor ontwikkelingshulp wordt gekort, o.a. met het argument, dat het nu toch alleen maar voorbijgaand helpt. Laten de ontwikkelingslanden eerst maar eens hun eigen binnenlandse infrastructuur verbeteren, dan verdwijnen veel problemen vanzelf. Accoord misschien, maar hebben die landen daar dan geen financiële hulp bij nodig? Dus zo maar korten, omdat we zelf in financiële problemen zitten, klinkt vanuit een vrij welvarend land wel wat vreemd. 
Wat nu te doen is één vraag; wat op lange termijn te doen is een tweede vraag. 
Maar op beide vragen moeten in Finland en Nederland antwoorden gevonden worden, want enigszins verantwoordelijk voor de problematiek mogen we ons toch wel voelen, ons gaat het toch niet zo beroerd als de mensen, waar we het over hebben, nietwaar? 
Met groet, Pietu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten