het Friese land

het Friese land
mooi en weids

7 jul. 2011

Berichten van de afgelopen maand

 
Beste lezers, mijn oprechte excuses, maar de laatste weken was het hier druk, daarom geef ik nu liever een samenvatting van vermeldenswaardige zaken en ga vrijwel niet in op details. Dat kan bij sommige onderwerpen, die vrijwel zeker weer terugkeren, later wel het geval zijn:-).
   Om eerst maar even bij de politiek en zo te blijven, valt er te melden, dat de vrijspraak van Geert Wilders in Finland uitgebreid behandeld werd, in krant en op tv. Kennelijk is deze politicus ook in Finland iemand, waar de media voor open staan. Interessant zou zijn, hem eens met de Finse Timo Soini te vergelijken, want ondanks de overeenkomsten in aanpak zijn er zeer duidelijk ook verschillen. Al was het alleen maar, dat Timo Soini in Finland helemaal niet zo'n schrikkerige klank heeft dan alleen al het noemen van de naam bij velen van Geert Wilders in Nederland.
   Kort geleden werd ook gemeld, dat het hoge gerechtshof heeft beslist, dat ook een land (Nederland dus) bij het uitzenden van militairen naar probleemgebieden (het ging uiteraard over Screbenica) uiteraard verantwoordelijkheid heeft voor dingen die ter plekke gebeurd zijn, en niet alleen de UN/VN. Dit is een belangrijke beslissing, die zeker ook consequenties heeft voor de processen, die nu in Den Haag tegen de verantwoordelijken aan de andere kant lopen. Soms denk ik, dat zo'n wereldwijde berichtgeving over zaken die in of bij het Vredespaleis van Den Haag spelen ook wel pijnlijk kan zijn voor de roep van zo'n stad in het buitenland.
   Een derde punt dat ik hier wil noemen is een heel uitgebreid verslag van een 'onderhuidse' concurrentiestrijd tussen Philips en Nokia, die zich weliswaar in de jaren 90 afspeelde, maar nu pas in alle details duidelijk is geworden. Philips wilde toen zo graag meedoen in de wereldwijde business van de gsm en probeerde toen technische topmensen van Nokia uit Finland naar Nederland te lokken. Dat gebeurde uiteindelijk toch niet, omdat Nokia het in de gaten kreeg en de betreffende mensen min of meer afkocht (het woord omkopen mogen we hier denk ik niet gebruiken) en zo bij Nokia hield. Dat is op zich daarom ook wel interessant, omdat Nokia nu op dit moment juist technisch een achterstand lijkt te hebben en zich daarom met alle krachten die de firma bezit probeert overeind te houden. Hopen we er maar het beste van.

Voor vandaag wil ik het hierbij laten, hopelijk lukt het me morgen weer wat verder te gaan, met meer opmerkingen over traditie en maatschappij nu in Finland (wellicht in tegenstelling tot Nederland, maar dat laat ik dan verder aan de lezer over). Met groet, Pietu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten