het Friese land

het Friese land
mooi en weids

6 mei 2012

Finland - Nederland

                         Voorjaar 2010, forcitia in Zuid-Limburg, de lente is er!

Wat is er toch een verschil van vieren tussen Nederland en Finland juist eind april begin mei!
In een van de laatste afleveringen van RNW - Wereldkrant (al snel ter ziele, geen geld meer ;-) staat: "Bevrijdingsdag uitbundig gevierd." Hier in Finland is er niks gevierd, in Nederland allerhand met parades, speeches of andere herdenkingen, voor jong en oud en drukbezocht ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Met twee minuten werkelijke stilte, Het is wel wat. In Finland worden de oorlogen rond 1940 overigens ook wel terdege herdacht, vaker zelfs en meer nog dat in Nederland, maar op een heel andere manier, via veteranendagen, via de onafhankelijkheidsviering en zo.
Een week geleden was het Koninginnedag. Een waar volksfeest, gevierd overal in den lande (in Nederland dus) rond Oranje. Op tv en in het echt, voor kinderen en volwassenen. Fantastisch. Er wordt dan door de koningin met lintjes gestrooid, voor mensen met verdiensten voor volk en vaderland, zelfs soms heb ik horen fluisteren voor Nederlanders in het buitenland, maar daar hebben we in Finland in ieder geval al tijden lang niets van vernomen. Hier hebben die Nederlanders kennelijk geen vaderlandse verdiensten.  De koninginnedag wordt voorts met een ontvangst op de residentie gevierd. Leuk, maar dit jaar dan op 25 mei. Waarom eigenlijk niet op 24 mei, dat is toch de geboortedatum van Willem van Oranje, vader des vaderlands? Dat zegt me in ieder geval meer dan de 30ste april, de geboortedag van Juliana. Is dat gegeven niet wat weinigzeggend voor een volksfeest of in het buitenland voor een nationaal feest voor de Nederlanders aldaar?
De eerste mei is in Nederland meer een feest voor socialisten in eigen kring. In Finland is de dertigste april de vooravond van de eerste mei: het oude studentenfeest Vappu (Walburgis) is dus op de vooravond - uitbundig met eten en drinken en gejoel gevierd; door studenten met hun studentenpet op (die krijg je, als je einexamen hebt gehaald en student mag worden) en ook door oud-studenten, dus samengevat een feest, gevierd door jong en oud, uitbundig hoor, dat wel. De Finse ongekroonde koningin Havis Amanda krijgt dan ook ieder jaar haar studentenpet opgedrukt. Wat lekkere warmte op het mooie maar toch wel blote studentenlijfje. (vgl. http://fi.wikipedia.org/wiki/Havis_Amanda).
Het voorjaar is nu begonnen. Nou ja, het is hier nog steeds aardig fris, maar de bloemen komen al te voorschijn :-). 
En ... op de eerste mei gaat dat Vappu-feest dan na een kort slaapje verder, met vrienden op het frisse terras of met velen op de markt, waar de parijen - en niet alleen de socialisten - via speeches en gratis koffie of erwtensoep hun geslaagdheid willen demonstreren. Ongeloofwaardig, maar wel leuk. 
Gezellig is het, een waar volksfeest, met - zoals ook in Nederland - ook de negatieve kanten ervan: dat er af en toe wat te veel gedronken wordt en dat het afval overal verspreid ligt. Nou ja, dan hebben de (buitenlandse?) schoonmnakers ook weer wat werk.
Met groet, Pietu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten