het Friese land

het Friese land
mooi en weids

21 apr. 2011

UNICEF loop in Finland

Mijn vrouw werkt op een school in Savio. Ik hoorde van haar, dat ze afgelopen zaterdag daar een UNICEF loop (in het Fins zeggen ze kävely = wandeling) georganiseerd hebben, met veel succes. Of de Nederlandse 'snertloop' overigens ook zoiets is, weet ik niet. Ik weet alleen, dat bij de Finse verkiezingscampagnes van de laatste weken door heel wat partijen op het marktplein of waar dan ook heel wat litertjes smakelijke snert zijn uitgedeeld. In dat geval uiteraard met een ander doel :-) dat wel. Maar goed. 
De klassen lopen met het onderwijzend personeel een of meerdere kilometers door de natuur of de stad, waarbij de deelnemers voor iedere kilometer een mooi stempel krijgen. Die 'geregistreerde' activiteit van de school wordt dan gesponsord door in dit geval vooral de ouders van de kinderen, die geld in een enveloppe doen, dat voor Unicef-werk in Afrika bedoeld is. Het idee - voor een activiteit verdien je voor een goed doel wat geld, een soort 'heitje voor een karweitje', van vroeger, uit de vorige eeuw - is oorspronkelijk een productief Nederlands idee van een jaar of veertig geleden en wordt nu ook gepraktiseerd vanaf 1998 in Finland, en dat met veel succes.  Overigens in Nederland ook nog steeds!
De kinderen zijn op het doel van de inzamelactie voorbereid door voortreffelijk informatief materiaal van Unicef en ze zijn meestal enthousiast, dat ze nu door een eigen activiteit iets mogen doen voor hun 'collega'-kinderen in een Afrikaans land. Fijn zo! 
In Finland zijn er overigens heus nog wel mensen (vooral oorlogsveteranen, mannen en vrouwen, opa's en oma's) die weten, dat Unicef (in 1946 gesticht) de kinderen in Finland van 1947 tot 1951 ook op allerlei manieren heeft gesteund. Dat was een moeilijke tijd voor Finland, de tijd van de wederopbouw, de tijd ook, dat vele kinderen hun vader moesten missen, omdat die omgekomen was tijdens een van de twee afgelopen oorlogen, of van kinderen, die een invalide vader of oom of zelfs broer hadden, een van de levende veteranen van de Winteroorlog en de Voortzettingsoorlog. 
Hopelijk dat de speelse ideeën van Nederland in het kader van Unicef nog veel navolging zullen vinden in Finland, met nu vooral als doel: de kinderen in Afrika. Want die zijn er vaak slecht aan toe. Overigens is het unicef-materiaal, dat ook via internet kan worden bekeken, werkelijk de moeite van het bekijken waard, niet alleen door schoolkinderen, maar ook door ouders en andere belangstellenden. Met paasgroet, pietu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten